Jag höll på att glömma att meddela svaren på reklamtestet jag skrev häromdagen, hoppas ni inte tröttnat på att vänta. Men nu kommer svaren i alla fall.

Rätt svar:

1- d, Läkerol
2. – b, Calvin Klein
3. – b, Volvo
4. – a, McDonalds
5. – d, L´oreal
6. – c, Kronfågel
7. – d, Emåmejeriet
8. – b, Frida Öhrn
9. – d, Google

Roygalan

Guldägget är inte det enda reklampris som delas ut i Sverige. Det finns också något som heter Roygalan där man årligen belönar bra reklam och reklamskapare. Förra året var verkligen Volvos år, de vann flera priser för reklamen Vintersaga, däribland priset för bästa reklamfilm och deras reklamfilm A new beginning fick också priser.

I dessa kategorier vann Volvo-reklamen pris:

Bästa reklamfilm – Vintersaga, Volvo
Bästa reklamfilmsregissör – Gustav Johansson för två Volvo-reklamer (A new beginning och Vintersaga) samt reklamen 805 million names för WFP.
Bästa reklamfilmsfotograf – Niklas Johansson för Vintersaga, Volvo
Bästa musik i reklamfilm – Vintersaga, Volvo
Bästa reklamfilmsklippare – Joakim Pietras för A new Beginning, Volvo.

Jag tycker Vintersaga har påtagliga likheter med SAAB-reklamen och låten release me, så för mig känns inte reklamen så nyskapande. Jag vet inte heller om jag tycker den lyckas ge mig den rätta positiva känslan. Men eftersom reklamen har så många priser att skryta med är det säkert jag som har fel. Något jag tycker reklamen däremot lyckas med är att fall förmedla budskapet att Volvo gör pålitliga bilar anpassade för det svenska klimatet vilket såklart är ett stort plus. Frågan är bara om det räcker för att skapa köplust?

2014 var också ett bra reklamår för Volvo som även då prisades för sina reklamer. Volvo trucks reklamfilm ”Epic Trucks” med Jean Claude Van Damme utsågs bland annat till bästa reklamfilm, du kan läsa mer om filmen här. Dessutom utsågs Linus Sandgren till årets bästa reklamfilmsfotograf för sin insats i Volvoreklamen Made by Sweden feat.Robyn.

Under Roygalan delas också något som kallas för Folkets Pris ut. Priset går till den reklamfilm som tittarna röstat fram som årets bästa av de 10 filmer som nominerats av juryn till priset årets bästa reklamfilm. Förra året gick folkets pris till ATG-reklamen Ingen dröm är för stor och året innan dess vann ICA-reklamen Ulfs BFF priset. Det verkar alltså som att juryn och folket har väldigt olika syn på vilken reklam som är bäst eftersom de varken 2015 eller 2014 utsåg samma reklam till årets bästa. Faktum är att juryn och folket inte har röstat fram samma reklam till årets bästa någon gång under åren 2007-2015.

Hur länge man delat ut Folkets pris är lite oklart, men det verkar som att priset kom till först 2007. Roygalan har däremot arrangerats sedan 2003.

Vinnaren av Folkets pris 2015:

I år kommer Roygalan hållas den 27 oktober och om du vill vara med och rösta fram din favorit till Folkets Pris så håll utkik för att se när omröstningen startar.

Det finns fler svenska reklampriser förutom de som delas ut under Roygalan och Guldägget. Guldnyckeln, 100wattaren, Guldbladet och Designpriset är några andra. Dessutom finns det även internationella priser att tävla om.