Varje år sedan 1961 prisas de reklamskapare som gjort bäst ifrån sig under året som gått vad gäller kampanjer inom olika kategorier som radio, utomhusreklam med mera. Priset kallas för Guldägget och det är branschorganisationen Sveriges Kommunikationsbyråer som håller i evenemanget.

Förutom Guldägget finns flera andra sidopriser man kan vinna, exempelvis Platinaägget eller Titanpriset.

Nyligen delades årets Guldägg ut och filmen 805 Millions Names vann PR-priset. Forsman & Bodenfors har skapat reklamen på uppdrag av United Nations World Food Programme och i filmen används fotbollsstjärnan Zlatan för att få ut budskapet. Värt att nämna är att reklamen gjordes gratis i syfte att bekämpa svält och hunger.

I detta inlägg tänkte jag titta närmre på två andra vinnare som prisats med Guldägg!

The Epic Split:

Kommer ni ihåg Volvo Lastvagnars reklam The Epic Split med Jean Claude Van Damme som gick ner i split mellan två lastbilar till Enyas låt Only Time? 2014 kammade reklamen hem två Guldägg, det ena för Film/Ljud, det andra för film. Reklamen blev en enorm succé och på youtube lade många tittare från olika delar av världen upp egna varianter och parodier på reklamfilmen som en hyllning till Van Damme och till reklamfilmen.

Höganäs kommun gjorde till exempel en egen version av den berömda reklamen med en lite humoristisk underton.

Vem låg då bakom denna succé? Jo PR-byrån Forsman & Bodenfors på uppdrag av Volvo Lastvagnar.

ICA reklamfilmer

ICAs reklamfilmer med ICA-Stig och hans personal gjorde omedelbart succé när de började sändas 2001. De första tre åren vann reklamfilmens skapare, PR-företaget King, Guldägget för årets reklamfilm (2001, 2002, 2003).

ICA reklamen har blivit något av ett fenomen och precis som det står i wikipediaartikeln om reklamen så är det lite som en såpa, en evighetssåpa som fortfarande går hem hos tittarna. Skådespelare har bytts ut under åren och gästskådisar som Gudrun Schyman, Lill-Babs och Jamie Oliver har medverkat i reklamen. Från början spelade Hans Mosesson ICA-Stig, nu är det Loa Falkman som har uppdraget. Den mest trogne skådisen i ICA-reklamen är Paul Tilly som varit med sedan premiären 2001.

Övrigt

På Guldäggets webbsida går det tyvärr bara att se alla vinnare från år 2000 och framåt. Det hade varit jätteintressant att få veta även vilka tidigare års pristagare har varit! Men det kanske dyker upp i framtiden, vi går ju åt ett håll där vi mer och mer börjar digitalisera gamla arkiv vilket är positivt för då blir informationen mer lättillgänglig.

En reklam jag undrar om den fick pris var Gevalias ”När du får oväntat besök”. På Gevalias webbplats kan man läsa en intressant artikel om reklamen och där står att reklamen vann priser, men de specificerar inte vilka priser och för vad tyvärr. Men om du som jag imponerade av Gevalia-reklamen när den kom på tv i början på 90-talet så spana in artikeln!