EM i fotbollTvå stora mästerskap står för dörren. Herrarnas fotbolls-EM startar i juni och i augusti drar sommar-OS igång. Jag har ju tidigare skrivit om reklam och sponsring inom idrotten och varken EM eller OS är några undantag när det kommer till detta. En av sponsorerna till bägge dessa evenemang är McDonalds. En annan är CocaCola.

Två stora skräpmatsgiganter sponsrar med andra ord två av idrottsvärldens största tävlingar. Nu återstår det att se hur denna sponsring kommer ta sig i uttryck. Blir det som med skidlandslaget att fotbollsspelarna lånar ut namn till McDonalds hamburgare eller kommer de bara bära loggan på matchtröjan?

Det finns även fler tveksamma sponsorer till eventen. EM sponsras till exempel av Carlsberg, men jag ska inte ge mig in i en ny diskussion om sponsormoralen i idrottsvärlden, mitt tidigare inlägg får tala för vad jag tycker. Istället tänkte jag vända blicken mot Zlatan som syns allt mer i omtalade reklamsammanhang.

Det började med hans insats för Volvo där han bjöd på en specialversion av Sveriges nationalsång och fortsatte med att han lånade ut både kropp, röst och namn till en reklamfilm för FN:s World Food Program. Nu har han gjort en ny bra reklam, denna gång för Vitamin Well. I reklamfilmen väntar en arbetssökande på att bli intervjuad för jobbet som säljare av Vitamin Well, och in kommer Zlatan för att hålla intervjun.

Med reklamfilmerna har Zlatan inte bara gjort PR för företagen, han har också skapat bra PR för sig själv. I de olika reklamfilmerna har han fått visa upp olika sidor av sin personlighet, den starke och stolta idrottaren och personen, den socialt engagerade och den humoristiske Zlatan är några av sidorna vi har vi fått se glimtar av.

Men i juni är det alltså dags för fotbolls-EM och ingen reklamfilm i världen skulle kunna få Zlatan så helgonförklarad som om han bidrar till stora framgångar för det svenska landslaget. Ett landslag som har brottats med dåligt rykte under en lång tid nu på grund av tveksamma spelprestationer. Ett bra EM skulle med andra ord bli ett riktigt PR-lyft för det svenska herrlandslaget i fotboll.

Den svenska truppen är nu helt spikad, men alla länder har inte lämnat in sina spelarlistor ännu. I natt är dock sista chansen och det har trillat in nya laguppställningar under dagen och det ska bli spännande att se vilka spelare Irland och Italien kommer skicka. Belgien som också är med i Grupp E där Sverige ingår har lämnat in sin spelarlista och där finns mittfältsstjärnorna Eden Hazard samt Kevin de Bruyne med.

Om  du vill veta mer om EM och landslagen så titta in på fotbollsem.net för mer information. Där får du också information om tv-tider och spelresultat när mästerskapet dragit igång.

Detta blir förmodligen Zlatans sista landskamp, sen väntar spel i ett nytt hemligt klubblag och förmodligen fler reklamkampanjer. Zlatan är inte heller den ende som slutar efter EM, även Isaksson och Källström lämnar landslagsfotbollen när fotbolls-EM är över.